Περίπατοι & ιστορία


Πρωϊνοί και απογευματινοί περίπατοι!

Η Σκόπελος, διαθέτοντας υπέροχες παραλίες και πολλά αξιοθέατα, προσφέρει τη δυνατότητα για πολλές και διαφορετικές εκδρομές.
Σας προτείνουμε:
- Μία πρωινή βόλτα για να παρακολουθήσετε την ανατολή του ηλίου και να απολαύσετε την ηρεμία του νησιού από νωρίς το πρωί, καθώς και την επιστροφή των ψαράδων με τα Γρι-Γρι (Gri-Gri / fishermen). Κάποιο απόγευμα, μπορείτε να πάρετε ένα Γρι-Γρι, το οποίο θα σας προσφέρει μία αξέχαστη εμπειρία, πηγαίνοντας με βάρκα στην "Τρυπητή", η οποία απέχει 25 λεπτά, περίπου, από το λιμάνι και να περάσετε μέσα από ένα ωραίο σπήλαιο. Η πιο κατάλληλη ώρα της ημέρας για αυτή την επίσκεψη είναι μεταξύ 5:30 και 6:00μ.μ.
- Βόλτα στο εσωτερικό της νήσου μέσω Παναγίτσας, Πύργου και Κάστρου, καθώς επίσης και στον ¶η Λιά Κοκάλα, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τη Σκόπελο, το Αιγαίο και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα (45 λεπτά). Ο καλύτερος χρόνος για να πραγματοποιήσετε την τελευταία εκδρομή είναι μεταξύ 5 και 7μ.μ.
- Επίσκεψη στο Μοναστήρι του πολιούχου της Σκοπέλου, Αγίου Ρηγίνου. Η απόσταση αυτή είναι περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα.
- Επίσκεψη στο χώρο που γίνεται «το ψήσιμο των δαμάσκηνων» (Prιιnes Ονen), σε απόσταση 10 λεπτών από την κωμόπολη.
- Εκδρομή στο Μετόχι (Metοchi), σε απόσταση 30 λεπτά περίπου, όπου θα δείτε κάτω από τα πλατάνια μία υπέροχη πηγή.
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι είναι χαρά των κατοίκων της περιοχής να σας δώσουν κάθε πληροφορία σχετικά με τα αξιοθέατα της νήσου Σκοπέλου και τα γύρω μικρά νησιά της (¶η Γιώργης, κ.α.).


Εκδρομές μίας ημέρας

Αν επιθυμείτε να ανακαλύψετε περισσότερες ομορφιές της Σκοπέλου, σας προτείνουμε να πραγματοποιήσετε κάποιες ωραίες εκδρομές. Για την ενημέρωσή σας, παραθέτουμε μερικές από αυτές:

1. Η εκδρομή "Μεταμόρφωση - Αγία Βαρβάρα - Τίμιος Πρόδρομος - Χέρι Ευαγγελίστριας" (tοur οf the Μοnasteries), διάρκειας: 2.30 ωρών (2.30 hours) με τα πόδια, αλλά θα μπορούσατε επίσης να μετακινηθείτε με μουλάρι.

2. Η κρουαζιέρα γύρω από τα νησιά, με μηχανοκίνητα σκάφη. Διάρκεια: 4.30 ώρες. Με ένα διάλλειμα (stop-over) στο Πάνορμο ή τις Μιλιές, για κολύμβηση, και στη συνέχεια στο Λουτράκι της Γλώσσας για το μεσημεριανό γεύμα. Αναχώρηση 7.00π.μ.

3. Επίσκεψη στους αρχαίους λαξευτούς τάφους πάνω σε βράχο (τοποθεσία: "Σεντούκια") και το "Σιντριβάνι", με τα πόδια ή με μουλάρι, διάρκειας δύο (2) ωρών. Κατάλληλος χρόνος για αναχωρήσεις: 6:00π.μ. Επίσης, θα μπορούσατε να συνεχίσετε μέχρι την κορυφή του όρους Δελφί, από όπου θα απολαύσετε μία υπέροχη θέα.

4. Εκδρομή με λεωφορείο προς τη Γλώσσα (διάρκεια: 1.30 ώρες). Στη συνέχεια, με μηχανοκίνητη βάρκα από το Λουτράκι προς την παραλία Χόβολο (Chovolo), για να κάνετε μπάνιο, επιστροφή στη Γλώσσα για μεσημεριανό γεύμα και κατόπιν επιστροφή στη Σκόπελο. Κατάλληλη ώρα αναχώρησης από τη Σκόπελο 6.00π.μ., ενώ για το ταξίδι επιστροφής από τη Γλώσσα στις 5:00μ.μ.

5. Μία ευχάριστη εκδρομή είναι επίσης η επίσκεψη στους κόλπους "Στάφυλο - Αγνώντα - Λιμνονάρι - Πάνορμο". Kατάλληλος χρόνος αναχώρησης: 9-10π.μ.

6. Μία ημερήσια εκδρομή στο κοντινό νησί της Αλοννήσου είναι επίσης υψηλού ενδιαφέροντος. Διάρκεια της κρουαζιέρας: Μία (1) ώρα. Κατάλληλη ώρα αναχώρησης από τη Σκόπελο: 7:00π.μ.

7. Για τους εραστές της αλιείας, ίσως σε συνδυασμό με κάποιες άλλες επισκέψεις, μπορείτε να πάτε σε ερημικές θέσεις του νησιού γύρω από τη Σκόπελο, με τα διαυγή νερά και τους πλούσιους ψαρότοπους.

8. Για το ψάρεμα λυθρινιού, μπορείτε να πάτε έξω από το λιμάνι, καθώς και στις τοποθεσίες "Σφουγγάρι", "Πήδημα", "¶γιος Κωνσταντίνος" και "Μετόχι". Κατάλληλος χρόνος: μεταξύ 4-9π.μ. Το βράδυ, μπορείτε να αφήσετε τα δίχτυα στο "Πεύκο", "¶μμο", και αλλού. Πλέον κατάλληλος χρόνος: 9-12μ.μ.
Ενδιαφέρουσες τοποθεσίες αλιείας (fishing spots) είναι επίσης: η "Τρυπητή", το "Γλυστέρι", ο "Στάφυλος", ο "Καλόγηρος", ο "¶η Γιώργης", το "Στενό", και πολλά άλλα, τα οποία οι έμπειροι ψαράδες του νησιού θα σας δείξουν, νοικιάζοντας μία βάρκα με λίγα χρήματα.
Τα καταστήματα του νησιού θα σας προμηθεύσουν με όλα τα απαραίτητα σύνεργα αλιείας.

Τέλος, θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην σας δώσουμε κάποια στοιχεία για την ιστορία της Σκοπέλου, τα οποία θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις σας για αυτό το όμορφο και γραφικό νησί.


Αξιοθέατα

Τα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί κανείς στο νησί της Σκοπέλου είναι αμέτρητα:
Ο παραδοσιακός και επίσημα χαρακτηρισμένος ως διατηρητέος οικισμός της Χώρας του νησιού, με τις πολυάριθμες εκκλησίες του και τα υπέροχα εκκλησιαστικά μνημεία. Το Ενετικό Κάστρο των Γκύζη στην πρωτεύουσα του νησιού, η παλιά Επισκοπή, το Λαογραφικό Μουσείο, το Αρχαίο Ασκληπιείο στη θέση Αμπελική, το σπίτι του λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα και άλλα.
Η περιήγηση στα πεντακάθαρα, γραφικά, κοσμοπολίτικα σοκάκια της Χώρας αποτελεί υπέροχη εμπειρία. Οι επιλογές που αφορούν τη διασκέδαση είναι πράγματι ιδιαίτερες, καθώς πολλά από τα καφέ και τα μπαρ του νησιού έχουν ξεχωριστή ατμόσφαιρα και χαρακτήρα. Ενδιαφέρουσα είναι και μία επίσκεψη στα εργαστήρια των παραδοσιακών καλλιτεχνών του νησιού, που δουλεύουν αιώνες τον πηλό, το ξύλο, το γυαλί, το μέταλλο. Εκτός όμως από την Χώρα της Σκοπέλου, αξίζει να επισκεφτεί κανείς και τους υπόλοιπους γραφικούς οικισμούς του νησιού, τη Γλώσσα, το παλιό Κλήμα και το Έλιος. Ακόμη, τα πολλά μοναστήρια του νησιού και ιδιαίτερα την Ευαγγελίστρια, το Σωτήρα, τη μονή του Προδρόμου, την Παναγιά Ελιώτισσα, τον ¶γιο Ταξιάρχη στο Βάτο και την Αγία Βαρβάρα.
Η Σκόπελος, τέλος, προσφέρει στον επισκέπτη μία ακόμη σπουδαία εμπειρία: τη γνωριμία του με το θαλάσσιο πάρκο των Βορείων Σποράδων, την προστατευμένη περιοχή που φιλοξενεί ένα από τα πλέον απειλούμενα θηλαστικά, τη μεσογειακή φώκια. Τα σκάφη ξεκινούν από το λιμάνι της Χώρας και πραγματοποιούν ημερήσιες κρουαζιέρες στις παρακάτω τοποθεσίες: λιμάνι της Αλοννήσου, Πατητήρι, νησάκι Κυρά-Παναγιά με το βυζαντινό μοναστήρι, Γιούρα, Ψαθούρα και Μπλε Σπηλιά της Αλοννήσου, με τους σταλακτίτες.


Iστορία

Στα αρχαία χρόνια η Σκόπελος ονομαζόταν Πεπάρηθος. Στην περιοχή του Στάφυλου, όπου υπάρχουν οι αρχαιότερες ενδείξεις κατοίκησης του νησιού, υπάρχει και μυκηναϊκός τάφος, ενώ στην ανατολική πλευρά της Χώρας υπάρχει το Ασκληπιείο, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα (περίπου 15-30 μέτρα). Κατά την αρχαιότητα φημιζόταν για το κρασί της (πεπαρήθιος οίνος). Αναφέρεται ότι κατοικήθηκε από Κρήτες, αρχηγός των οποίων ήταν ο βασιλιάς Στάφυλος, γιος της Αριάδνης, ο οποίος είναι γνωστός και ως ο πρώτος οικιστής της Σκοπέλου.
Το νησί πήρε το όνομα Πεπάρηθος, από τον αδερφό του Στάφυλου. Η μετονομασία του νησιού στο σημερινό της όνομα, Σκόπελος, έγινε κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους. Τον 4ο αιώνα μ.Χ., επί της βασιλείας του Ιουλιανού του Παραβάτη, επίσκοπος Σκοπέλου ήταν ο 'γιος Ρηγίνος, ο οποίος σήμερα είναι ο πολιούχος άγιος της Σκοπέλου. Πέθανε μαρτυρικά το 362 μ.Χ. και η μνήμη του εορτάζεται στις 25 Φεβρουαρίου. Στη Σκόπελο υπάρχει μοναστήρι με το όνομά του (Μονή Αγίου Ρηγίνου), τέσσερα περίπου χιλιόμετρα νότια της πόλης της Σκοπέλου. Τα λείψανά του φυλάσσονται εκεί. Την παραμονή της εορτής του Αγίου, πραγματοποιείται πομπή των λειψάνων του από την εκκλησία μέχρι το μοναστήρι. Αποκεφαλίστηκε από τον Έπαρχο της Ελλάδας και των Σποράδων όταν δεν δέχτηκε να αλλάξει πίστη, στη θέση «Παλαιό Γεφύρι» όπου υπάρχει εικονοστάσι. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, το νησί ανήκε στην οικογένεια Γκύζη. Μετά τη λεηλασία της από τον Μπαρμπαρόσα, το 1538, υποδουλώθηκε στους Τούρκους, στην κυριαρχία των οποίων έμεινε μέχρι το 1830, οπότε ενώθηκε με την Ελλάδα.
Ιστορικά πρόσωπα με καταγωγή από την Σκόπελο:
- ¶γνων Πεπαρήθιος: Ολυμπιονίκης στο στάδιον, στην 53η Ολυμπιάδα, το 568π.Χ. Από αυτόν τον αθλητή έχει πάρει και το όνομά του ο οικισμός του Αγνώντα). - Διοκλής ο Πεπαρήθιος: ιστορικός του 3ου αιώνα π.Χ., που ήκμασε περί το τέλος του 3ου με αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. Ο Διοκλής καταγόταν από την αρχαία Πεπάρηθο - εξ ου και η προσωνυμία του - και ήταν ο πρώτος Έλληνας ιστορικός που ασχολήθηκε με την ιστορία της αρχαίας Ρώμης, στο ιστορικό σύγγραμμα του που έφερε τον τίτλο "Ρώμης κτίσις". Τον Διοκλή τον Πεπαρήθιο αναφέρουν ο Πλούταρχος και ο Αθήναιος.

Πηγές

- http://web.archive.org/web/20110912065355/http://walking-greece.ana- mpa.gr/printarticle.php?id=2946
- http://skopelosweb.gr/skopelos/article/about_skopelos
-https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B5%CE %BB%CE%BF%CF%82
- http://www.skopelos.gr/joomla/el/